חדירה של מים שאינם ראויים לשתייה יכול לפגוע בנו, בני האדם, ובבעלי החיים הסובבים אותנו. איכות המים צריכה להיבדק באופן בסדיר גם במקורות המים וגם ברשת האינסטלציה שפזורה ברחבי הארץ: בבתי העסקים, מפעלים, במוסדות ציבוריים ובבתים הפרטיים של כולנו.
מה הסכנות הטמונות בשימוש במים מזוהמים? איך אפשר לדעת שבודק המזח שלנו אמין ומקצועי? מה הפתרונות שקיימים למניעת זיהום מים? כל התשובות לשאלות מחכות לכם בהמשך!
ממה נפגעים מי השתייה שלנו?
שאלנו בודק מזח בירושלים מה כל הסיבות שמהן יש חשש לפגיעה במי השתייה שלנו. להלן התשובות:
- שימוש במערכת המים לצורך החדרה של חומרי דישון לגידולים חלקאיים או גינון ציבורי ופרטי.
- קווי מים שלא נמצאו בשימוש לאורך זמן והמים עומדים בהם זמן ממשוך ולכן עלולה להיווצר ירידה באיכות המים.
- מערכות מים שאינן ראויות לשתייה כמו: מערכת הסקה, מיזוג, כיבוי אש וכו'.
- שימושים במים למטרות וצרכים שונים כמו תעשייה ומסחר.
חוק בריאות העם המחייב התקנה של מכשיר מונע זרימת מים חוזרת, נוצר בשנת 1992 מגדיר את דרישות המניעה של זיהומי מערכות אספקת השתייה שיכולות לנבוע משני מצבים עיקריים:
- חיבורי כלאיים – יצירת קשר כלשהו בין מים שאינם מיועדים לשתייה לבין מערכת המים לשתייה.
- זרימת מים חוזרת – זרימה של מים מזוהמים לתוך מערכת אספקת מיי השתייה בכיוון ההפוך מהמתוכנן. מצב זה נגרם בעקבות לחץ גבוה יותר בצג הצרכן לעומת מערכת האספקה או בעקבות תת לחץ שיורד מתחת ללחץ האטמוספרי.
במצב כזה ניתן יש לפנות לבעל מקצוע מתקין מזח בירושלים.
פתרונות למניעת זיהומים במי השתייה
- מרווח אוויר: על מנת ליצור מצב כי אנחנו בטוחים שאיכות המים לא עומדת בסכנה או באפשרות להיפגע יש צורך לדאוג להפרדה מוחלטת בין מערכות מים המיועדות לשתייה ובין כאלו שאינן מיועדות לשתייה. ההפרדה הכי בטוחה שיכולה להתקיים היא מרווח אוויר בין צינור הזרמת המים לבין השימוש בהם.
- אביזר מניעת זרימה חוזרת – מז"ח: במקומות שבהם אי אפשר לייצר מרווח אוויר, על פי חוק יש לבצע את ההפרדה בצורה מכנית באמצעות התקנה של מז"ח: מכשיר למניעת זרימה חוזרת בעל אזור לחץ מופחת, או מכשיר מזח מסוג שובר ואקום שפועל על קפיץ, או מזח על בסיס שסתום חד כיווני כפול. עוד נוסיף ונציין כי חיבורי כלאיים בין מי קולחים או שופכין לשתייה אסור בהחלט.
איך אפשר לדעת שמתקין המז"ח מקצועי ואמין?
מתקיני מזח וכל העוסקים באינסטלציה ובצנרות הקשורות במי שתיה צריכים להיות בעלי הכשרה מסודרת ממשרד הבריאות. קורס התקנת ובדיקת אביזרים למניעת זרימה חוזרת מתבצעת על ידי משרד הבריאות. מה גם, באתר של משרד הבריאות אפשר למצוא בצורה מסודרת את כל רשימת המוסכמים של מתקיני ובודקי מז"ח. אם יש לכם חשש, אם בעל המקצוע טוען שהאישור לא עליו, תמיד תוכלו להיכנס לרשימה לבדוק אם שמו מופיע באתר. אל תתביישו לשאול אותו שאלות ולברר אילו עבודות קודמות הוא עשה קודם ואילו סוגי מז"ח הכי בעייתיים, מה שורש הבעיה במקרה שלכם ועוד בשביל לקבל ממנו תמונה ברורה לגבי הכשרה והידע שלו.
לסיכום
מי השתייה שלנו חשובים לנו. אנחנו צריכים לצרוך לפחות 2 ליטרים של מי שתייה נקיים ביום. בשביל להימנע ממחלות, זיהומים ושמירה על היגיינה אנחנו צריכים לוודא כי מי השתייה שלנו עומדים בתקנים המקובלים. בטח אם אנחנו מוסד ציבורי או מקום שבו מותקן מז"ח.